Top Drawer bjuder in naturen i köket

Top Drawer 1.jpgSvenska Top Drawer låter naturen ta plats i köket. Nu vill de sprida sina eleganta läderprodukter till resten av hemmet och samtidigt bidra till en mer rättvis produktion.

Allting började med ett förkläde i kanvas och läder för drygt två år sedan. Det blev starten för svenska Top Drawers framgångssaga. Sedan dess har man utvecklat nya och finurliga accessoarer i en rasande fart – bestickhållare, servettringar, grytvantar och dukar. Ja, i stort sett allt som har någon typ av koppling till köket.

– Det har gått väldigt fort. Nu gör vi produkter för både restauranger, hotellkedjor och klädföretag. Men grunden förblir läder och kanvas i en rå och stilren design. Vi hämtar all vår inspiration från naturen, säger Top Drawers grundare och vd Kjellåke Bjurström.

Själv är han dock allt annat än någon nykomling. Efter sin designutbildning i London har Kjellåke haft flera chefsposter på stora modemärken som H&M, NK och Marco Polo. Men det var i mötet mellan mat och form som allt föll på plats. Åren i modebranschen har dock fått honom att vilja bygga upp en produktion på mer hållbara och rättvisa villkor.

– Våra produkter görs i en fabrik i Madras som jag jobbat med sedan det var ett litet skjul. Här anställer vi ensamstående kvinnor som får gratis mat och 25 procent högre lön än vad som är stipulerat. Vi hjälper dem även med att ansluta sig till facket och ger dem utbildning. Efter att ha sett hur illa många av dem har det ville jag ge något tillbaka, säger Kjellåke.

En nyckel till Top Drawers framgång har varit det växande intresset för köket som rum. Floden av matlagningsprogram, kokböcker och kändiskockar eldar på efterfrågan på snygga och praktiska accessoarer. Men det har också lett till att gränsen mellan köket och resten av våra hem har börjat suddas ut. Vilket har fått Kjellåke Bjurström att snegla mot nya rum.

– Vi har gjort löpare i läder och matkassar i kanvas, som ett hållbart miljövänligt plastpåsar. Vi testade rentav att göra servetter i kanvas, men det kändes lite som att bli rakad, haha. Min drivkraft är att se hur långt man kan ta de naturliga materialen. Och då blir nog nästa steg att röra sig vidare från köket, som med våra nya beachbags eller soffkuddar.

Vad betyder det för er att vara med på Formex?
– Det är ovärderligt för ett litet, nystartat företag som Top Drawer. Vi skulle aldrig ha råd att åka runt på möten med alla kunder som vi träffar här. Sedan har Formex gjort ett fantastiskt jobb med att skapa en så estetisk och välfungerande mässa. Jag har agenter i både Holland och Tyskland som håller den som Europas bästa. Kort sagt: hatten av!

Top Drawer 2.jpg

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s