Symbiotiskt textilsamarbete

tygHanna Butler och Karin Olu Lindgård träffades när de studerade textildesign vid Danmarks designskola i Köpenhamn och fattade ganska snart att de måste samarbeta. Nu är de aktuella med gemensamma projektet Tits’n’ass.

– Danmarks designskola var en väldigt bra miljö att börja i, säger Lindgård när vi ses i Young Designers-området på mässan. Man var väldigt fri att inleda de projekt man hade lust till. Mot slutet av utbildningen blev det väldigt naturligt att arbeta ihop. Vi gjorde vårt slutprojekt ihop och det fungerade väldigt bra. Efter det fanns det ingen anledning att gå ut och försöka göra något själv.

Idag arbetar duon med textildesign under namnet Butler/Lindgård och har vuxit samman så mycket att de beskriver samarbetet som ”symbiotiskt”.
– Ibland sitter vi och skissar på samma papper, säger Butler. Vi har lite olika metoder vi har utformat – ibland byter vi papper, ibland arbetar vi på samma ark. Projektet vi är här med tog sin början i danssessioner där vi, en dansare och vår praktikant vid tillfället rörde oss på olika ytor för att skapa mönster.
– Vi är mer eller mindre eniga, fyller Lindgård i. Annars jobbar vi vidare. Vi är väldigt öppna i den skapande processen. När man är två så måste man vara snabb och släppa saker: om den ena inte gillar något och den andra brinner för samma sak väldigt mycket så får man släppa på prestigen.

Projektet i fråga heter ”Tits’n’ass”, har tagit ett år att färdigställa och består av tre olika mönster: ”hairy”, ”nipples” och ”traces”. Temat är patriarkala strukturer i det offentliga rummet.
– Vi hoppas givetvis att vi ska träffa människor här på Formex som blir intresserade av våra mönster och verk, men det är också viktigt för oss att kunna stå på mässan med just det här projektet och prata om representation av kroppar.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Design, Formex, Intervjuer, Studio Formex, textil. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s