Glasklara nykomlingar

big-pinkDet blåser nya vindar inom svenskt glasblåseri. Young designers-medverkande Big Pink (bilden) och Lynum Bjerkem har helt olika inriktning, men förenas av en nyfikenhet kring vad man kan göra med materialet.

Vill man uppleva bredden i svenskt glasblåseri behöver man inte se längre än till sektionen Young designers på Formex. Med bara några meter mellan montrarna ligger både gotländska Big Pink och skånska Lynum Bjerkem.

Big Pinks Jenny Olofsson fick idén att starta en egen glasblåseristudio under en åtta månader lång backpackerresa. I en hängmatta i Laos närmare bestämt.
– Jag har hållit på med glasblåsande i tio år, bara utbildningen tar fem, så det tar har tagit ett tag att komma igång med min egen verkstad. Men där i hängmattan insåg jag att det var dags att komma igång.

Olofssons karakteristiskt handgjorda glas har också hittat in på många av huvudstadens allra mest omhuldade restauranger, däribland Esperanto, Shibumi och Agrikultur. Och Olofsson är rent generellt intresserad av samarbeten med matvärlden.
– Tillsammans med kocken Luqaz Ottosson tog vi fram konceptet ”Mat på glas” förra året, där han lagar mat och sedan serveras den på våra nyblåst glas.

norskt-glas-1

Kristine Bynum Bjerkes vackra glasföremål kan beskådas i utställningen Young Designers.

Kollegan Kristine Lynum Bjerkems glasföremål har en helt annan karaktär än Olofssons lite bräckligt skira dricksglas. Bara några få meter bort från Big Pinks monter har norskskånskan radat upp sin serie med fem olika produkter som alla är blåsta i samma form, men har helt olika funktioner. En vas, en burk, en skål, en pendellampa och en bordslampa, alla med samma kupolliknande utseende.

– Från början var det en skalmodell för en installation som skulle göras, berättar Lynem Bjerkem. Det var tänkt som en stor kupol som man skulle kunna gå in ifrån sidan, med ett ljusinsläpp upptill. Sen kände jag att formen var klassiskt snygg, så jag ville prova att blåsa den och göra ett glasobjekt av den. När jag sedan började jag vrida och vända på den, började jag till slut förstå att den gick att använda på en mängd olika sätt.

Det här är Lynem Bjerkems första Formex och förutom att knyta kontakter med tänkta distributörer och butiker så ser hon också tjusningen med att vara en del av Young designers.
– Det är kul med Young Designers för man får kontakt med andra som är i ungefär samma position som man själv. Vi pratar redan med varandra om att göra olika samarbeten, särskilt vi som är från ungefär samma områden.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Design, Formex, glas, Studio Formex, Young Designers. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s