Experimentell lusta hos Young Designers

Toppbild--YDVårens upplaga av Young Designers – Formex plattform för nya talanger består av 21 utvalda deltagare inom olika kategorier. Här presenteras flera experimentella och nyskapande produkter – bland annat konsthantverk i järnnät, design med emotionell funktion och formgiven hållbar tvål.

Johanna Forsberg arbetar med att böja järnnät till exklusiva konstverk. För hand skapar hon bland annat torsos, ljusstakar, lampor och fåglar. Varje verk är unikt. Hennes första skulptur gjorde hon under gymnasiet 2001 och kort därefter satsade hon fullt ut som konstnär och företagare. Sedan dess har hon arbetat heltid med sin passion.

Johanna-Forsberg-NY-prod– Mina rötter har jag i Västerbotten och där finns även min ateljé. Inspirationen till mina verk hittar jag i mötet med människor och i den vackra natur som omger mig. Min fascination ligger i kontrasten mellan att vara stark och skör, sida vid sida. Jag tycker att nätet på ett särskilt sätt fångar det.

Le Soap grundades 2015 av Karl Fredrik Mattsson, Björn Carlberg och Peter Eriksson alla med en bakgrund inom reklambranschen. Karl Fredrik Mattsson är också tidigare känd för sina konstprojekt, bland annat de falska ”horkarlsmynten” och Björn Carlberg är bland annat mannen bakom den nu aktuella mupp-tv-serien Kjell på TV4 där han spelar alla karaktärerna. Peter Eriksson står bakom många reklamsuccéer genom åren. Tillsammans gör de nu produktdebut med tvålen Le Soap.

Le-Soap-Produktbild– Vi ville först göra rakapparater som var mer feminina eftersom vi tyckte att dagens utbud var så manligt, säger Björn Carlberg. Det kändes som att man stod och rakade sig med en tysk diplomatbil varje gång man ställde sig framför spegeln. Men efter ett tag kom vi på att vi var mer intresserade av vardagliga förbrukningsvaror. Tvål är en förbrukningsvara, men den har också blivit en statusmarkör eftersom heminredningstrenden är lika djupt rotad i badrummet som i vardagsrummet idag. Därför ville vi skapa en snygg tvål som är ekologisk på riktigt, inte bara på låtsas, och som dessutom ger ett mervärde. Vår tvål gör det eftersom varje såld tvål genererar pengar till BRIS. Le Soap är certifierad av Ekogarantie och godkänd av The Vegan Society.

Stoft är en multidisciplinär designstudio som startades i Malmö 2013 av Jenny Ekdahl, Ola Nystedt och Joel Herslow. Målet med designen är att tillföra en emotionell funktion till produkter, utöver det funktionella och ekonomiska fokus som annars ofta styr designprocesser idag. De har därför ett experimentellt förhållningssätt till utvecklingen av nya produkter och utgår ofta från traditionella tillverkningsmetoder som de kombinerar med nya idéer. Stoft eftersträvar alltid nära samarbeten med producenter och hantverksutövare och vill främja småskalig och lokal produktion.

Stoft-produktbild– Vi ställer ut på Formex för första gången och tycker att det ska bli spännande att på detta sätt nå ut till en ny publik med våra produkter som vi utvecklat och småskaligt producerar tillsammans med några svenska tillverkare. Vi hoppas att mässan kommer leda till bra kontakter och utvecklande möten och vi hoppas att Young Designers kan bli en språngbräda för oss att nå ut med vår design.

Young Designers våren 2016:
Ateljé Johanna Forsberg
BahKadisch
Bez Bukvy
Cajsa Wessberg
Camilla Edfors Art and Design
Else Therese Lundgren
EmmaKisstina Illustration
Eola
Form from – a nomad design studio
Future Days
Glimbling
Havsglas Sverige
Ida Tengvall
Langaeble Stockholm AB
Le soap/Le company Sthlm
Lisa W Breitholtz
Qvist Jewellery
Saga Melina
Smooth Life
Sparv Accessories
Stoft studio
Vandorff
Ansökan till Young Designers sker med produkter som ännu inte är producerade av ett etablerat företag. I området kan samma formgivare ställa ut tre gånger, men måste ha nya produkter att visa. Intill Young Designers finns Next Step, som är till för de utställare som kommit lite längre i sin etableringsfas. Young Designers anordnas för 16:e gången och Next Step för tolfte gången.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Design, Formex, Young Designers och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s