Är Gatsby tillräckligt stor?

Gatsby i Cannes

Hur kul kan det vara att i sakta mak vandra fram och tillbaka tiotals gånger utefter samma drygt en kilometer långa strandpromenad? Sätta sig ner på en parkbänk i skuggan av vajande palmer och betrakta människorna som passerar revy, göra anhalt vid en trottoarservering och beställa en alldeles för dyr kopp kaffe med vispad mjölk? Jo, om promenadstråket i fråga heter La Croisette, ligger i Cannes och det dessutom råkar vara samtidigt som stadens årliga filmfestival äger rum, då kan det vara alldeles makalöst kul.

Vid vår vistelse vid denna del av det azurblå Medelhavets franska kustremsa, även känt under benämningen Côte d´Azur eller för oss svenskar – Franska Rivieran – gör vi några dagar en avstickare till den fashionabla badorten några mil väster om Nice. Första kvällen vi är där är också festivalens premiärkväll. På grund av det minst sagt trista vädret – de enda vars mungipor pekar uppåt är de senegalesiska paraplyförsäljarna som gör strålande affärer i det oavbrutna regnandet – är det glest mellan besökarna överallt i byn, med undantag för området kring själva festivalpalatset. Årets invigningsfilm är The Great Gatsby med Leonardo DiCaprio i titelrollen och med Tobey Maguire och Carey Mulligan i andra ledande roller.

På en gigantisk bildskärm utanför palatset ser vi i direktsändning DiCaprio förklara den 66:e Cannesfestivalen öppnad, bredvid honom på podiet står bland andra Steven Spielberg. Det är inte utan att vi drabbas av stjärnfeber när vi konstaterar att vi just då befinner oss inom en radie av cirka hundra meter från några av Hollywoods allra mest inflytelserika personligheter.

Filmen om Den Store Gatsby bygger på en bästsäljande roman av den amerikanske författaren F. Scott Fitzgerald (som på 1920-talet tillbringade flera somrar i närliggande Juan Les Pins, i en villa som idag förvandlats till ett mycket mondänt hotell) och är en ny version av det Oscarbelönade sjuttiotalseposet med samma namn. Då med Robert Redford och Mia Farrow som dragplåster. Att säga att sjuttiotalsvarianten gav eko inom den tidens mode– och skönhetsindustri är ett understatement. Filmen haussades något enormt och plötsligt skulle alla klä, klippa, sminka och föra sig som om man levde under ett betydligt mer dekadent årtionde än det fortfarande halvprogressiva sjuttiotalets första hälft.

Ett par dagar in på festivalperioden är vi åter i Cannes. Nu är vädret betydligt behagligare. På stora banderoller som hänger nedför lyxhotellet Carltons fasad görs det reklam för den påkostade (men med ljummen kritik mottagna) storfilmen. Vi spanar efter ytterligare tecken på influenser. Är Gatsby på modet igen? Nja. Visserligen kantas gatorna av smokingprydda herrar och festblåsklädda damer, men det är snarare en elegans som hör vardagen till kvällar som dessa. Men så, som av en händelse, blandas det ständiga flödet svarta festivallimousiner upp med en liten parad tidsenliga veteranbilar vars chaufförer och passagerare ser ut vara stigna direkt ur ett party i den hemlighetsfulle Jay Gatsbys fantastiska villaträdgård. Det syns inga tecken på att det är något slags PR-jippo utan verkar helt enkelt vara människor som anammat idén om att styra ut sig med attiraljer och accessoarer hämtade ur en mytomspunnen tidsperiod. Alla tycks trivas och glädjas av den uppmärksamhet de väcker. Kanske anar vi ändå i faggorna en Gatsby–stilens återkomst.

Martinez

Festivalpalatset

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s