En inköpares tankar inför Formex

Josefine_Montan_porträtt_red Josefine Montán på R.O.O.M.

Inredningsbutiken R.O.OM håller sedan några år till på varuhuset PUB:s översta våningsplan vid Hötorget i centrala Stockholm. Josefine Montán har varit företaget troget i snart 13 år, varav de senaste tre som inköpare på Details. Det är Josefine som köper in alla småprylar till varje avdelning i butiken.

– Allt som inte är textil eller möbler, förtydligar hon.

Josefine Montán befinner sig ofta på resande fot och besöker leverantörer och mässor över hela världen. Det låter som ett roligt jobb?

– Ja, det är fantastiskt kul och omväxlande. Samtidigt är det en stor utmaning att hela tiden försöka hitta nya grejer.

Nu är det snart dags för nästa Formex; vad har du för strategi inför mässan?

– Jag försöker alltid vara lite påläst innan och ser till att vara uppdaterad så jag inte missar någon snackis. Väl ute på mässan går jag först runt till mina befintliga leverantörer och kikar på vad de har för nyheter, men jag försöker täcka upp det mesta.

Är det något speciellt du letar efter?

– Jag har en personlig önskelista över vad vi behöver. Den styrs av vad våra kunder saknar och frågar efter. Det kan vara allt från potatisskalare till större vaser. Vi har ju ett brett sortiment så mina mässdagar är verkligen fulltecknade!

Tycker du att Formex uppfyller dina behov?

– Absolut. Formex är en kul och fantastiskt trevlig mässa med ett fantastiskt utbud. Där finns väldigt mycket att välja på.

Vad skulle få dig att hoppa högt av glädje om du sprang på det bland montrarna?

– Haha, det är svårt att säga exakt, fast om jag hittade något vi aldrig sett förut skulle jag bli glad.

Vilket är det bästa fyndet du någonsin gjort på Formex?

– Jag tycker att jag gjort många fynd genom åren. Något som folk verkligen har snappat upp är Lisa Bengtssons alla härliga taxtavlor, de går jättebra. Även danska Ferm Living levererar fina saker, hela deras sortiment känns som ett stort fynd!

Hur lång framförhållning har du när du är ute och köper in?

– Det är lite beroende på leverantör. I januari kommer jag att leta efter vår– och sommarsaker, men det kan även vara längre perspektiv. Till exempel har vi en adventsljusstake som säljer enormt bra och om jag inte beställer den nu kan den vara slut inför nästa jul. Däremot har jag som målsättning att se till att ha ett nyhetsflöde under hela året, så att det även under reaperioden nu efter nyår ska kännas nytt och fräscht i resten av butiken.

Vad har du för känsla när det gäller trender inom ditt område?

– Det som funnits ett tag och som fortfarande håller är djur och växter. Fjärilar och ugglor är populärt, man köper gärna prydnadsföremål som inte fyller någon funktion förutom att vara vackra och fina att titta på.

Vilken blir inredningsdetaljen nummer ett sommaren 2013?

– Koppar är väldigt stort som material, det kommer att ses mer och mer i var mans hem en tid framöver. Som i ljuslyktor. Hos oss har vi en oljelampa som blivit ett riktigt ”wow-den-måste-vi-ha-föremål”. Så det satsar jag på.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Intervjuer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s