Intervju: Mari Isopahkala, mottagare av Nova Designpris 2012

Månaderna som gått sedan mångsidiga Mari Isopahkala i augusti tog hem titeln som årets nordiska designer – Nova 2012 – har varit hektiska. När vi pratas vid har hon för bara några dagar sedan återvänt tillbaka till ateljén i Helsingfors, denna gång från Shanghai.

Mari Isopahkala pristagare Nova 2012

− Där är jag med på utställningen Design Colours Life som håller till på stadens Modern Art Museum, MoCa, fram till 7:e december. Det är Marimekko som är huvudpartner och det är den största satsningen någonsin för att presentera finsk design i Kina.

Hur har reaktionerna varit sedan du fick Novapriset; har du blivit mer känd i Norden nu?

− Haha, det vet jag inte, berömmelse är inte särskilt viktigt för mig. Men jag hoppas det. Mottagandet har varit väldigt positivt. Många har varit glada för min skull och all uppmärksamhet är bra för en ung designer. Speciellt här i Norden.

I prisjuryns motivering står det bland annat att ”Mari jobbar brett och rör sig fritt mellan möbel–, smyckes– ljus– och inredningsdesign. Gemensamt för alla hennes produkter är dock att hon alltid strävar efter att utgå ifrån en berättelse om objektet. Hon vinner priset för sina raffinerade smycken, vackra inredningstextilier och spännande glas. På ett skulpturalt intressant och fantasifullt sätt lyckas hon tänja den starka finländska formtraditionen till nya uttryck.”

− Jag tycker om att utforska möjligheterna med nya material och metaller och är nyfiken på vad kombinationen mellan traditionellt och nutida kan leda fram till. Inte för att jag har något emot det traditionella, men jag vill gärna försöka ge nytt liv åt det gamla, förklarar Mari och fortsätter: ”För mig är det ett måste att känna entusiasm och att få pröva idéer, hitta en personlig stil och lära mig något nytt. Annars skulle jag snart bli uttråkad och det skulle märkas på resultatet.”

Eftersom du rör inom så många olika områden undrar vi var du trivs bäst?

− Om jag måste välja så blir det glas, det är ett härligt material att arbeta med. Men just för stunden ägnar jag mig helst åt att formge smycken, vilket känns väldigt inspirerande. För mig betyder det mycket att allt jag gör håller hög kvalitet. Nuförtiden finns det så mycket saker som inte alltid har så hög kvalitet och det gör mig ledsen. Jag vill att folk ska förstå och uppskatta kvalitet. Ändå behöver det inte alltid vara så seriöst och stramt, det kan räcka att en sak är vacker. Det är inte så roligt om den bara måste uppfylla en funktion eller ett behov.

En del av Nova Designpris bestod av att få göra två utställningar i Stockholm: en på Formexmässan i januari och parallellt en på Gallery Pascale som är öppen för allmänheten. Mari Isopahkalas plan är att visa sitt arbete för den svenska publiken.

– Så att de får veta vad jag sysslar med. Det blir en stor blandning av gammalt och nytt. Alla möjliga variationer. Jag hoppas få klart en del nyheter som aldrig visats upp förut.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Intervjuer och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Intervju: Mari Isopahkala, mottagare av Nova Designpris 2012

  1. Ping: Blomstrande skaparlusta av fantasifulla kreatörer och designers – intervjuer inför Formexmässan | Formex Magazine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s