17 svenska formgivare

I utställningen ”17 svenska designers – chez Pascale” får vi se kvinnliga designers ställa ut en massa spännande saker. Vi ställde tre frågor till tre av dem – och bjuder på några produkter som kommer finnas med i utställningen.


”Kom och besök oss – det blir kul!” Sara Szyber är en av formgivarna och även den som gestaltar utställningen. Det blir silvergolv och stora vepor med alla formgivare på. Eftersom 17 formgivare ska finnas på samma plats vill hon ha en enhetlig grund för allas produkter.


Utställningen har rest runt i USA och Europa, berätta hur det har varit?
”Det har varit väldigt kul att möta publiken som är entusiastisk och verkligen älskar den svenska stilen. Utställningen har en bred, individuell variation samtidigt som det finns en skön helhet när allas produkter står tillsammans på det stora vita golvet. Jag är stolt att vara med i utställningen tillsammans med mina duktiga kollegor! Det är också viktigt att komma utanför Sverige och inse hur bra vi är – i Sverige får jag sällan samma uppskattning som utomlands. En annan viktig aspekt med utställningen är att kommunicera och förmedla en kraftfull bild av Sverige.”

Varför tror du att svensk kvinnlig design har en sådan bredd och är så stark?
”Jag tror att vi har en stark drift att formge vardagsföremål som har funktion, humor och kvalitet. Och även att det har att göra med hur det svenska samhället ser ut – båda avseende jämlikhet och att vi är rätt så sekulariserade i jämförelse med andra länder, även i Europa. När jag har mött besökare för 17 Swedish Designers-utställningen i USA och i Europa är många tagna över att vi har självklar kontakt och samarbetar med industrin/producenter.”


Sara visar bland annat sina Skew-glas på Formex. Glasen är blåsta på Skrufs glasbruk.  


Ulrika Mårtensson
tycker att hon har haft nytta av utställningen.

Har du haft nytta av att vara med i utställningen?
”Det tycker jag. Jag har fått respons av folk som vill köpa och det är kul, plus från dem som velat tacka för utställningen eller ställa en fråga. På Milanomässan kom folk fram också. Det bra att ha utställningen i sitt CV, utställningen och boken (en bok med samma namn födde utställningen som rest världen runt) är något folk lagt märke till. Och så är det en jätterolig grupp formgivare.”


Ulrika visar bland annat ut sin Wobbling Wool i nya färger, vilka är inte klart ännu.
Det blir även ny halsduk som är som en sandwich med en färg på vardera sidan. ”Alla som stickar förstår att det är lite komplicerat att göra.”


Anna von Schewen var med utställningen i Las Vegas och höll föredrag under den gigantiska möbelmässan Las Vegas Market. Skillnaden på hur amerikaner ser på begreppet design jämfört med oss skandinaver blev tydlig på mässan. ”Allt var XXL och mycket dekorerat. Vår utställning skilde ut sig mycket från annat som fanns på mässan och blev enormt uppskattad. Man fascinerades av färgerna, materialen och kombinationen av funktion och poesi i de utställda föremålen.”


Anna visar den snygga ljusstaken Merry, som inspirerats av de traditionella svenska kulljusstakarna.

Berätta om ditt drömuppdrag?
”Det senaste året har jag ägnat mycket av min tid åt att rita ett par sommarhus åt privatkunder. Det är intressant att arbeta med rumsgestaltning och en byggnads förhållande till omgivningen. Nu skulle jag gärna byta skala, och rita till exempel ett glas. Ett enkelt, funktionellt och vackert glas.”

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s